
צילום: מיכל בר, ערוץ טין ניק
טוב, אני צריכה לפצוח בווידוי מרגש: אני מכורה לפלמ"ח. כלומר, לסדרת הנוער "פלמח". וזה לא רק כי הבנזוג שלי יצר אותה. זה גם מפני שהיא מספרת סיפור שמזכיר לנו שלא תמיד היינו פה, שזה לא מובן מאליו שיש לנו מדינה, ושגם בני ובנות נוער ב-1946 התחבטו בדברים דומים מאוד לשלנו, פלוס כמה עניינים קצת יותר כבדים. חוצמזה היא כתובה נהדר, מותחת, מרגשת ומצחיקה.
פלמח יצאה עכשיו לפגרה, ואני רוצה לנצל את הגעגועים של כל מי שאוהבת אותה כדי להמליץ על כמה ספרים שיכולים לעזור להעביר את הזמן בנעימים וקשורים בה. חלקם אולי כבר לא על מדפי הספרים, אבל אני בטוחה שתוכלו למצוא אותם בספריות או בחנויות יד שנייה, ושווה מאוד לנסות. אני כותבת ליד כל ספר בערך מאיזה גיל הוא מתאים על בסיס אורך+כובד+טריגרים, אבל כל אחת ומה שמתאים לה.
פורץ המחסומים / עמוס בר (הוצאת שרברק) – מתוך סדרת "נועזים" האהובה עלי עד למאוד, שעסקה בדמויות אמיתיות מההיסטוריה של המדינה. פורץ המחסומים הוא סיפורו של זרובבל (בבל) הורוביץ, שעלה בגיל 9 מליטא וחי עם אחיו בקיבוץ תל-יוסף, עד שבגיל 16 עזב את הלימודים כדי להצטרף לפלמ"ח. זה ספר מקסים, ולו בגלל בבל העקשן ומלא האופי. (גיל 10+)
אורי / אסתר שטרייט-וורצל (הוצאת עמיחי) – אורי מזכיר את אורי של פלמח בתור הצבר האולטימטיבי שנולד בארץ וגדל במושבה, והספר מתחיל כשמעיפים אותו מכיתה ח' בבית הספר. זה ספר ארוך, במהלכו אורי גדל וחווה שלל ייסורי התבגרות ומשברים, ומאבקי האצ"ל, הלח"י והפלמ"ח מתוארים ברקע עד שאורי עצמו מצטרף להגנה. כאן אני חייבת להתוודות: אני אוהבת את אסתר שטרייט-וורצל וכנערה קראתי את רוב הספרים שלה מספר דו-ספרתי של פעמים, אבל את אורי איכשהו אף פעם לא הצלחתי לגמור. אולי חששתי ממה שעשוי לקרות לו כשיצטרף להגנה, אולי הוא פחות קסם לי מהגיבורות הנערות שלה. ואולי אני פשוט יותר בקטע של יוחנן. ולמי שכבר קראו, הנה כתבה על איך אסתר שטרייט-וורצל כתבה את הספר. (גיל 10+)
חבורה שכזאת היינו / פוצ'ו (הוצאת לשון)– אחד הספרים הכי יפים, מצחיקים ומרגשים שקראתי בנעוריי עוסק בחבורת בחורים צעירים בפלמ"ח. פוצ'ו עצמו שירת בפלמ"ח, ופה תמצאו את העברית האמיתית שדוברה אז ומתארחת מדי פעם בסדרה מדוברת על ידי גיבורי הספר. זה לא ספר שנכתב במקור לילדים, אבל הוא יצא מחדש עם הערות המחבר ובני הנוער הבוגרים יותר יסתדרו איתו היטב, שלא לומר יצחקו ויבכו. בכתבה הזו תוכלו לראות את השחקנים מהסדרה פוגשים פלמ"חניקים ותיקים, ובראשם את פוצ'ו. (גיל 14+)
חסמב"ה / יגאל מוסינזון (הוצאת ידיעות ספרים) – חבורת חסמב"ה התחילה כחבורת ילדים החיים בתל אביב בסוף ימי המנדט הבריטי ועוזרים לסייע למעפילים ולמדינה שבדרך. יש בסדרה 44 ספרים, הראשונים יצאו בהוצאות מחודשות. שני הספרים הראשונים בסדרה מתרחשים ממש באותה התקופה, ההמשך כבר לא. שמעתי שהספרים לא עמדו במבחן הזמן מי יודע מה, כך שכדאי לקרוא בעין ביקורתית, אבל כשהייתי בכיתה ד'-ו' הייתי בולעת כל ספר בסדרה עוד בדרך מהספרייה הביתה מרוב מתח. (גיל 9+)
שמונה בעקבות אחד / ימימה אבידר-טשרנוביץ (הוצאת כתר, תודה להדר בן-יהודה שהזכירה לי את קיומו) – בניגוד לשאר הספרים שהמלצתי עליהם, זה ספר שגם נכתב בתקופה הזו, ב-1945 (שנה לפני ההתרחשויות בסדרה). חגי העירוני נשלח לקיבוץ, ויחד עם שבעה קיבוצניקים וכלב נסחף לפרשייה בלשית כשהחבורה מבינה שעלתה על עקבותיו של מרגל. גם אם הספר התיישן והמסרים שלו קצת בעייתיים, אני זוכרת שקראתי אותו בנשימה עצורה. יש לספר גם המשך, אבל הוא כבר פחות פלמחי ברוחו.(גיל 10+)
סומכי / עמוס עוז (הוצאת כתר, וגם כאן תודה להדר בן-יהודה שהזכירה לי את קיומו) – בעוד הפלמחניקים שלנו עושים חיל בצפון, סומכי הוא ילד ירושלמי מצחיק ומאוהב שמסתבך כל הזמן בצרות בירושלים. השפה קצת גבוהה אבל הספר מקסים מקסים ויש פה הצצה קטנה לכתיבה של עמוס עוז. (גיל 12+)
לאהוב עד מוות / דבורה עומר (הוצאת שרברק, שוב תודה להדר בן-יהודה!) – סיפור אהבה מותח וקורע לב עם שני גיבורים בלתי נשכחים, ובעיקר זהרה אחת אמיצה וחזקה. כמו ב"פורץ המחסומים", זהרה ושמוליק של הספר מבוססים על זהרה ושמוליק האמיתיים, שנפגשו והתאהבו בפלמ"ח, והספר מגולל את סיפורם בתקופה הדרמטית שבין השנים 1946-1948 (כולל ליל הגשרים! מה קרה עם אלינור?! מה יהיה עם שרה ואמיל?! אני לא במתח בכלל. בכלל.).
ספרים שהם לא ממש ממש בימי הפלמ"ח, אלא מתרחשים קצת לפני, קצת אחרי:
שרה גיבורת ניל"י / דבורה עומר (הוצאת שרברק) – לא נראה לי שאני צריכה להציג אותה, אבל אולי זו נקודת מבט חדשה: שרה גיבורת ניל"י היא כמו פריקוול של פלמח. לפני שהבריטים היו בארץ, שלטו בה הטורקים. מחתרת ניל"י, וביניהם שרה אהרונסון אהובת לבי, פעלו בסתר כדי לסלק את הטורקים ולעזור לבריטים לרשת את מקומם (אני יודעת, הבריטים לא עשו עבודה מי יודע מה, אבל בזמנו נראה שכל דבר עדיף על הטורקים). זה ספר נהדר, מותח, מרגש ונפלא, והעותק שלי מרוט מכל הכיוונים ולא לשווא. אני חושבת שזה היה הספר הראשון שגרם לי לבכות והספר הראשון שסיימתי ומיד התחלתי מההתחלה. (גיל 10+)
פרא אדם / פוצ'ו (הוצאת מסדה)– פה אנחנו כבר לא בפלמ"ח אלא בשנים הראשונות אחרי קום המדינה, בפנימייה חקלאית מהסוג שאליה הלך אז הנוער (בדומה לפנימיית כדורי שבה התחנך רבין), והספר מלווה את הרפתקאותיהם של חבורת נערים ונערות. מצחיק, כיף, פוצ'ו. (גיל 12+)
הדר בן-יהודה, חברה אהובה ונהר של ידע ספרותי, הוסיפה את הספרים האלה, שלא קראתי בעצמי אבל עכשיו אני רוצה:
אהבה במחתרת / גלילה רון פדר (הוצאת מלוא)
כרים על הראש / צביה גולן (הוצאת זמורה ביתן)
הגנב הנדיב / קניוק (הוצאת ידיעות ספרים)
רויטל טרבלסי מוסיפה:
פרשת גבריאל תירוש / יצחק שלו (הוצאת עם עובד)
אז יאללה, לכו לקרוא! אל תשכחו להגיב לי ולכתוב מה חשבתן. זה פוסט מתעדכן, אם יהיו לי עוד רעיונות והגיגים, ואם אתן מכירות עוד ספרים ששכחתי – אוסיף. עכשיו אם תסלחו לי, אני הולכת להגות קצת בדמות האהובה עלי.
צילום: דני שוורצמן